Švajčiarsko - Slovensko 0:1 v H skupine

13.05.2012 Celý región

Helsinki 13. mája (TASR) - Slovenskí hokejisti zvíťazili v nedeľu v predposlednom súboji základnej fázy na 76. majstrovstvách sveta nad Švajčiarskom tesne 1:0 a výrazne sa priblížili postupu do štvrťfinále. Zverenci trénera Vladimíra Vůjteka majú v helsinskej A-skupine na konte už 12 bodov a na istotu miestenky vo vyraďovačke potrebujú v utorok o 16.15 miestneho času (15.15 SELČ) uhrať proti Francúzsku aspoň bod. Aj to len v prípade, že hráči "galského kohúta" naplno zabodujú v pondelok proti Bielorusku, v opačnom prípade by sa Slováci z postupu tešili o deň skôr. Švajčiari uzavrú boje v helsinskej skupine o štyri hodiny neskôr proti už istým postupujúcim Američanom.
Misky váh v opatrnom súboji naklonil na slovenskú stranu v 19. minúte gól Tomáša Tatara. Aj v ďalšom priebehu sa hral veľmi vyrovnaný hokej, pričom väčšie šance si vypracovali "Helvéti". Stupňovali tlak a o vyrovnanie sa snažili až do posledných sekúnd. Výborný brankár Ján Laco však viackrát podržal svojich spoluhráčov. Realizačnému tímu narobili starosti zranenia Marcela Hossu a Dominika Graňáka. Obaja skončil na vyšetreniach v nemocnici s poranenými rukami.

Švajčiarsko - Slovensko 0:1 (0:1, 0:0, 0:0)
Gól: 19. Tatar (Mikúš). Rozhodcovia: Lewis (Kan.), Patafie (USA) - Puolakka (Fín.), Schrader (Nem.), striedania a zmeny v zostave: SR od 5. minúty bez Graňáka, od 24. Haščák za Hossu
vylúčení: 2:1 na 2 min
presilovky: 0:0
oslabenia: 0:0
4257 divákov.
 
Švajčiarsko:
Berra - Blindenbacher, Streit, Furrer, Sbisa, Du Bois, Josi, Seger, von Gunten - Brunner, Ambühl, Wick - Bieber, Trachsler, Plüss - Rüthemann, Monnet, Niederreiter - Hollenstein, Romy
SR:
Laco - Sekera, Baranka, Graňák, Chára, Starosta, Vydarený, Sersen - Radivojevič, Handzuš, Kopecký - Šatan, Surový, Hudáček - Miklík, Mikúš, Tatar - Bartovič, Bližňák, Hossa - Haščák
 
Zápasu nemal v úvode náboj, oba tímy hrali zo zatiahnutých obrán a ani jeden nechcel riskovať. Prvú tutovku si vypracovali Švajčiari v 5. minúte. Hollenstein prihral pred bránku Brunnerovi, no jeho strelu zázračne zlikvidoval Laco. Slovenská odpoveď prišla z hokejky Tatara, ale jeho strela z uhla nenarobila Berrovi žiadne problémy. Vůjtekovi zverenci hrali od 5. minúty bez Graňáka, ktorý sa po strete so súperovým hráčom zranil a musel na vyšetrenie do nemocnice. Vzruch na tribúny priniesla opäť až 15. minúta, keď sa Slováci rútili traja na jedného obrancu. Tatar zatiahol puk do pásma, no príliš dlho váhal s prihrávkou a tak z gólovej príležitosti nebolo nič. V závere tretiny sa ale gólu dočkali a opäť sa presadila Mikúšova formácia. Jej center spoza bránky výborne z prvej nahral Tatarovi a ten umiestnil puk do odkrytej časti Berrovej siete - 1:0.
Druhú tretinu začali Slováci v početnej výhode, no šance si nevypracovali. Na druhej strane napálil Monnet z uhla žŕdku. V 27. minúte prišla šikovná spolupráca prvého švajčiarskeho útoku a Laco opäť zachránil po strele Brunnera. "Helvéti" poriadne pritvrdili a Slováci prišli po Graňákovi aj o Hossu, ktorý odišiel do nemocnice so zranenou pravou rukou. V 31. minúte unikli Bartovič s Haščákom, po ich akcii však Bližňák neuveriteľne netrafil prázdnu bránku. Evidentný faul na Hudáčka v čistej šanci rozhodcovia nepotrestali, no vzápätí odpískali hraničný zákrok Šatana a Švajčiari hrali od 32. minúty presilovku. Vypracovali si len jednu možnosť, keď tečovaná strela minula žŕdku Lacovej bránky iba o centimetre.
Tretia tretina sa niesla v znamení snahy Švajčiarov o vyrovnanie. Ich otvorená obrana však umožnila Slovákom zakladať nebezpečné brejky a tak si obaja brankári museli dávať neustále pozor. Švajčiari zahodili niekoľko gólových tutoviek a tak sa z tesného jednogólového víťazstva radovali Slováci.
 
Sean Simpson, tréner Švajčiarska: "Po sklamaní zo zápasu s Francúzmi sme ukázali, že vieme hrať hokej. Nanešťastie sme nedali góly a bez toho sa vyhrať nedá. Slováci bránili naozaj výborne, a hoci sme hrali na hranici síl, nedokázali sme sa presadiť."

Vladimír Vůjtek, tréner SR: "Nervy to boli ako v každom zápase. Dnes sme však potrebovali tri body, navyše Švajčiari cítili poslednú šancu na postup do ďalšej fázy. Myslím, že nás trochu zaskočili v úvode išli často dvaja na našich obrancov a následne sme kazili rozohrávky. Ale postupne sme sa s tým vyrovnali a mali sme z toho brejky a tri-štyri gólové pozície. Chlapci všetci bojovali, hrali na maximum svojich možností. Vedeli sme, čo Švajčiari hrajú a dobre sme sa na to pripravili. Teší ma, že Lacovi sa v bránke darí a môžeme sa na neho spoľahnúť. Žiaľ Hossa aj Graňák sú zranení a na šampionáte už skončili. Rozsah ich zranení zatiaľ nepoznám, ale čaká ich podrobnejšie vyšetrenie, ktoré potvrdí alebo vyvráti zlomeninu."

Ján Laco, brankár SR: "Po záverečnom klaksóne som bol veľmi šťastný, že sme to zvládli a priblížili sa k postupu do štvrťfinále. Nedá sa povedať, ktorý zákrok bol najťažší, gól môže padnúť z hocičoho. Zobral som si so sebou puk ako pamiatku na prvú vychytanú nulu na MS."

Michal Sersen, obranca SR: "Švajčiari potrebovali vyhrať, my sme sa snažili hrať zo zabezpečenej obrany. Myslím, že sa nám to aj darilo, hoci niekoľko šancí tam mali. Bolo to fyzicky veľmi náročné."

Miroslav Šatan, útočník SR: "Sme spokojní, aj 1:0 je pekné víťazstvo. Bol to z oboch strán taktický zápas, Švajčiari dobre bránili, ale hrali sme trpezlivo a dali sme o gól viac ako oni. Podržal nás brankár Laco, ktorý chytal vynikajúco."

Tomáš Tatar, strelec víťazného gólu SR: "Videl som, že Juro Mikúš vybojoval puk a išiel som pred bránku. Pekne ma našiel a bol z toho rozhodujúci gól. Sme radi, že sme to udržali na nulu a pomohli sme Jankovi Lacovi. Oba tímy vedeli, že sa bojuje o štvrťfinále a nerobili žiadne chyby."

Por.Team Zápasy VýhryVPPP Prehry Skóre Body
1.Kanada Kanada 6 5 0 1 0 30 : 14 16
2.USA USA 6 3 2 0 1 27 : 15 13
3.Slovensko Slovensko 6 4 0 0 2 16 : 9 12
4.Fínsko Fínsko 6 4 0 0 2 17 : 13 12
5.Francúzsko Francúzsko 5 2 0 0 3 15 : 26 6
6.Švajčiarsko Švajčiarsko 6 2 0 0 4 14 : 16 6
7.Bielorusko Bielorusko 5 1 0 0 4 9 : 16 3
8.Kazachstan Kazachstan 6 0 0 1 5 10 : 29 1
 
 
 
 
 

Vyberte región